Beszámoló

2015. augusztus 27-én 55 fős delegáció érkezett a lengyelországi Czernichów településről. A delegációt egy Európai Uniós pályázati forrásból (Europe for Citizens) tudtuk vendégül látni, aminek célja, hogy testvértelepülési találkozókat szervezzenek az EU-n belüli országokhoz tartozó települések. 7500 eurót kaptunk a delegáció ellátására, a programok szervezésére.
Czernichów küldöttsége augusztus 27-én az esti órákban érkezett meg Csórra. A Művelődési Házban fogadta őket az önkormányzatunk és a Jóbarátok Nyugdíjas Egyesület. Az énekes-táncos köszöntés után a delegáció Várpalotára ment, ahol elfoglalták a szállásukat.
Augusztus 28-án reggel a Balaton felé vették az irányt, ahol először Balatonfüredről Tihanyba hajózta, majd pedig megtekintették a Tihanyi Apátságot. Szikrázó napsütés és kánikulai meleg kísérte a napot. Ebéd után a tihanyi strandra érkeztek, ahol kora estig fürdőztek. Annyit el kell, hogy mondjak, hogy Czernichów Lengyelország déli részén fekszik, a Tátra lejtői között. Ezen a vidéken nincsenek állóvizek, ezért a vendégeinknek különösen nagy élmény volt a Balaton látása. Sokuknak a 80-as évek szabadságszimbóluma volt a tó. A Balatonról már kimerülve, jócskán este 8 óra után érkeztek vissza a szállásra. Remekül érezték magukat, valóban igazi élményeket szereztek.
Augusztus 29-én reggeli után Csórra indult a küldöttség, ezen belül is a sokak által Málnás pinceként ismert helyre. Itt Szücs Ferenc tulajdonos fogadta barátian a delegációt. Megérkezésük után egy rövi konferenciát tartottunk az Európát érintő bevándorlási kérdésről. Először jómagam összefoglaltam a településünkön lezajlott két integrációs programot, illetve az azokon keresztül szerzett tapasztalatokat. Utánam Kozma Zoltán beszélt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Közép-dunántúli Regionális Igazgatóságának Idegenrendészeti Osztályvezetője, a bevándorláshoz kapcsolódó magyar és uniós jogszabályokról. Végezetül a lengyel delegáció egyik képviselője tájékoztatott bennünket a migráció és Lengyelország kapcsolatáról, valamint az ukrajnai konfliktus lengyeleket érintó vonzatairól. A hasznos és érdekes mini konferencia után következett az ebéd. Ebéd után pedig a vendégek megtekintették a Málnás pincét. Délután 3 körül érkeztek meg a lengyel barátaink a falnapra, ahol 4 órakor fellépésük volt. A sikeres fellépésük után gasztronómiai bemutatót tartottak a lengyel konyha remekeiből. Estig a zenés kikapcsolódásé volt a főszerep.
Augusztus 30-án a reggeli után Csóron katolikus misén vettünk részt. A mise a magyar mellett részben lengyel nyelven is zajlott. A misét Mórocz Tamás bodajki plébános tartotta. Utána következett a hivatalos búcsú a Művelődési Házban. Kis csomaggal (tele magyaros ízekkel) kedveskedtünk minden lengyel barátunknak, akik velünk voltak. A delegáció is átadta az ajándékait nekünk. Előbb Adam Kos czernichów-i polgármester köszönte meg a vendéglátást, majd pedig én magam köszöntem meg segtőtársaimnak a közreműködést, majd pedig reményeimet fejeztem ki, hogy megint egy kicsivel jobb lett a kapcsolatunk Czernichówval, az ott élőkkel. Az ebéd és a szállás elhagyása után a delegáció Bodajkra ment, ahol megtekintették a Segítő Szűz Plébániát. 16 óra környékén indultak haza, Lengyelországba.
 
Összegezve a tapasztalatokat. Csór bebizonyította, hogy kitartó munkával és a világra való nyitottsággal képes nagyot alkotni. A lengyel barátaink négy felejthetetlen napot töltöttek Magyarországon. A nyelvi korlátokat felülírva több barátság is alakult. Jövőre várnak majd minket Lengyelországba. Szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik a pályázat lebonyolításában részt vettek, szabadidejüket áldozták azért, hogy mindenk jól érezhesse magát! Nem szeretnék senkit sem kiemelni, mert itt egyformán fontos volt mindenki! Remélem a lassanként felkerülő fotók valamit visszaadnak abból a csodálatos miliőből, amiben a lengyeleink voltak.

 

Csete Krisztián

polgármester

CsatolmányMéret
1.jpg53.13 kB
2.jpg51.73 kB
3.jpg46.11 kB
4.jpg67.49 kB
5.jpg34.89 kB
6.jpg35.73 kB
7.jpg27.52 kB
Lengyel beszéd.pdf692.86 kB
Magyar beszéd.pdf643.99 kB
Lengyel pályázat-program.doc24.5 kB
logo.png47.93 kB

HozzászólásokAz Európai Unió és a migráció

A lengyel testvértelepülésünk küldöttségének fogadásának egyik fontos része volt a migráció kérdésének két oldalról (lengyel és magyar) való megközelítése. Ahogy a feljebb olvasható beszámolóban már írtam róla, a jogszabályi tájékoztatót Kozma Zoltán a BÁH Fejér megyei munkatársa prezentálta. A csóri tapasztalatokról szóló tájékoztatómat a mellékletben olvashatják. Csakúgy, mint a lengyel barátaink összefoglalóját (ez lengyel nyelven van). A szöveg rövid kivonatát már a beszámolóban leírtam.
A mini konferencián lengyel részről 55 fő vett részt, magyar részről pedig 34 főt regisztráltunk. A tanulságokkal tűzdelt beszélgetés a napjaink aktualitásait sem nélkülözte.
 
 

Hozzászólás-megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás-megjelenítési mód a „Beállítások mentése” gombbal rögzíthető.